Allt om mönsterdjup på sommardäck! - Däckspecialisten i Huddinge AB

Allt om mönsterdjup på sommardäck!

Vilket mönsterdjup behöver dina sommardäck ha för att vara lagliga? Den lagliga gränsen för sommardäck är 1,6 mm. Men för bästa möjliga grepp på fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Sammanfattning

  • Den lagliga gränsen för sommardäck är 1,6 mm.
  • För bästa möjliga grepp på fuktig vägbana bör mönsterdjupet dock vara minst 3 mm.
  • Är dina sommardäck fem år eller äldre bör du kolla mönsterdjupet en gång i månaden
  • Ju bättre mönsterdjup, desto större kontaktyta mot vägen och i sin tur bättre väggrepp och kortare bromssträcka.

Vilket mönsterdjup måste dina sommardäck ha?

Den lagliga gränsen för sommardäck är 1,6 mm. Men för bästa möjliga grepp på fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Hur stor är skillnaden på att köra med nya kontra slitna sommardäck?

Den största skillnaden på nya och slitna sommardäck är väggreppet. Ju bättre mönsterdjup, desto större kontaktyta mot vägen och i sin tur bättre väggrepp och kortare bromssträcka. På torra vägar märker man oftast ingen skillnad, det är främst på fuktig vägbana som greppet försämras drastiskt när mönsterdjupet är mindre än 3 mm. Den lagliga gränsen går dock på 1,6 mm.

Så mäter du mönsterdjupet själv på dina sommardäck

Det är enkelt att mäta mönsterdjupet på sina sommardäck. Har du ingen mätsticka där hemma kan du mäta med en vanlig linjal eller tumstock, är det svårt att komma åt funkar även en gammal femkrona alldeles utmärkt. Vissa däck har en inbyggd slitage varnare som visar när de är dags att byta ut däcken. Däckspecialisten I Huddinge AB hjälper gärna er utan kostnad att mäta mönsterdjupet.

Vi på Däckspecialisten I Huddinge AB hjälper dig att välja rätt sommardäck!

Om du misstänker att dina sommardäck är slitna kan vi hjälpa dig att avgöra om de duger en säsong till eller om det är dags för nya. Att investera i nya sommardäck är sällan något du förlorar på. Vi på Däckspecialisten I Huddinge AB vet att det alltid lönar sig att köpa premium-däck istället för de billigaste sommardäcken, både när vi ser till kvalitet och livslängd. Vi har ett av Sveriges bredaste däcksortiment och våra sommardäck finns att köpa i många olika dimensioner. Boka en tid själv här så hjälper vi dig.

Kategori: