Stor brist på dubbdäck i vinter - Däckspecialisten i Huddinge AB
Dubbdäck

Stor brist på dubbdäck i vinter

Däckspecialisten varnar för stor brist på dubbdäck

På grund av kriget i Ukraina råder det stor brist på dubbdäck i Norden. Detta till stor del eftersom många däckfabrikat har sin huvudsakliga tillverkning i Ryssland. Ett Ryssland som på grund av sanktioner stängt sina fabriker och strypt leveranser. Resultatet av detta blir en begränsad tillgång och högre priser på det utbud som finns.

Högre priser och längre leveranstider

Däckproduktionen kommer visserligen att läggas om och flyttas till fabriker utanför Ryssland, men det kommer ta tid. Och trots att många däcktillverkare även har fabriker i Europa kommer vi redan i höst märka av en begränsad tillgång på dubbdäck. Det är dessutom dyrare att tillverka däck i Europa vilket, av förklarliga skäl, kommer leda till högre priser på de dubbdäck som kommer att finnas tillgängliga.

Effekterna som man kommer märka i Norden är inte helt tydliga ännu, men helt klart kommer man känna av en förändring i form av:

  • Högre priser
  • Svårare att få tag i dubbdäck
  • Längre leveranstider
  • Friktionsdäck kommer ersätta dubbdäcken till stor del

Friktionsdäck tar över

Det är möjligt att friktionsdäcken kommer ta över mer och mer. På många håll i landet går det lika bra att köra med dessa, men i norra delen av Sverige och Finland är det oftast dubbdäck som gäller på grund av det mycket isiga och snöiga väglaget där friktionsdäck inte gör tillräckligt av jobbet.

Köp nya dubbdäck i tid

Det förutspås att dubbdäck kommer bli en bristvara under höst och vinter 2022/2023. Sommaren i Sverige går snabbt över och det är hög tid att tänka på att eventuellt köpa nya dubbdäck – detta eftersom tillgången på nya dubbdäck kan bli ordentligt skral under hösten, i alla fall av vissa märken och dimensioner. Om dina befintliga dubbdäck är slitna uppmanar därför Däckspecialisten dig att införskaffa nya så fort som möjligt – innan lagret töms och priserna skenar.

Kolla slitaget på dina nuvarande dubbdäck genom att checka mönsterdjupet. Under 3 mm är däcken olagliga att köra på men rekommendationen är att byta redan vid 5 mm. Om dina däck fortfarande håller måttet kan du vänta med att köpa nya. Ta hand om dina däck extra noga för att spara på dem. För dig som kör mycket och behöver byta ofta kan verkligheten bli annorlunda. Var därför ute i god tid både för att kontrollera dina nuvarande däck, vilken sort du behöver och beställ av oss på Däckspecialisten så fort du kan.

Hur länge håller bristen i sig?

Hur länge däcken blir en bristvara är oklart, men eftersom de flesta däcktillverkare försöker planera om produktionen och lägga den i andra länder, kommer man förhoppningsvis att hitta en lösning så småningom.

Kategori: