Bästa däcken fram eller bak? - Däckspecialisten i Huddinge AB

Bästa däcken fram eller bak?

För en trygg och säker bilkörning behöver du säkerställa att de bästa däcken sitter på rätt plats. Ska de bästa däcken sitta fram eller bak eller spelar det ingen roll? Är du osäker på detta så har du hittat helt rätt. I den här artikeln får du nämligen lära dig allt om hur däcken ska placeras på ett säkert sätt av Däckspecialisten I Huddinge AB.

Sammanfattning

  • Däck i bra skick är en grundförutsättning för en trygg och säker körning oavsett vilken bil du har, men det är viktigt att veta att däcken slits olika mycket beroende på deras placering.
  • Det är så klart viktigt med bra däck fram och bak, men framför allt bör du sätta de bästa däcken bak. Sitter de bästa däcken fram istället för bak ökar risken för såväl sladd som vattenplaning.
  • Vad säger regelverket kring detta? Även Transportstyrelsen är tydliga i sina rekommendationer, de bästa däcken ska alltid sitta bak.

Många bilister vet inte var de bästa däcken ska sitta

Att däcken spelar en avgörande roll för körningen känner de flesta till. Däremot är det många svenska bilister som inte är helt säkra på var just de minst slitna däcken ska sitta. Det vill säga om det spelar någon roll om du sätter de bästa däcken fram eller bak.

Men vi på Däckspecialisten I Huddinge hjälper er med råd om det.

Varför ska de bästa däcken sitta bak?

Det finns flera konkreta anledningar som avgör om du ska sätta bäst däck fram eller bak. Det är nämligen så att om du kör med sämre däck bak ökar risken för att du tappar kontroll över fordonet.

Däcken slits olika på bilen och på en vanlig bil är slitaget störst fram. Därför är det alltid rätt att ha dom bästa däcken bak eftersom du annars får ett sämre grepp, framförallt när det är ett besvärligt väglag som till exempel snö, is eller regn.

Skiljer sig rekommendationerna om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven?

Den stående rekommendationen är att de bästa däcken på bilen alltid ska sitta baktill eftersom det minskar risken för olyckor. Det gäller alltså oavsett om du kör en fram-, bak- eller fyrhjulsdriven bil.

Vad säger Transportstyrelsen?

Transportstyrelsen beskriver också hur du bör tänka när det gäller att sätta de bästa däcken fram eller bak. Däcken som har bäst mönsterdjup och väggrepp bör monteras bak på bilen eftersom det minskar risken för sladd. Det gäller även däck med störst utstick av dubb som alltså ska sitta bak på bilen. Läs gärna mer om vad Transportstyrelsen säger här.

Kategori: